Till sverigebygger.se
Saknar du inloggning?
Följ Sverige Bygger AB

Byggstartsindex april 2015 - hade du varit kund på vår Marknadsanalys hade du fått detta

Nyhet   •   Maj 04, 2015 16:22 CEST

Med vår Marknadsanalys kan du när du vill ta fram trend och index för just den typ av byggande du själv vill. Du kan bryta ner statistiken ner på län eller kommuner och jämföra såväl byggvolymer som index. Du väljer själv om du vill analysera bostadsbyggandet i storstäderna, byggandet av kontor i Skåne eller anläggningsbyggandet i Norrland. Dessutom får du varje kvartal en rapport från oss, liknande denna. 

Denna gång visar vi senaste kvartalets rapport offentligt - för att skapa intresse från fler företag och beslutsfattare. Varsågod att ta del av statistik, trender och index från Byggsveriges största projektdatabas och mest omfattande bevakning av projekt.


Byggstartsindex för Q1, april 2015

Byggstartsindex föll tillbaka något under Q1, från (+9,5 %) i januari till (+4,5 %) i april. Just nu är det framför allt bostadsbyggandet i expansiva områden som håller index uppe. Bäst har bostadsbyggandet gått i Stockholm, Uppsala, Skåne men delvis även i län som Östergötland, Halland, Jönköping, Örebro, Västerbotten samt Södermanland.

Byggstartsindex är ett rullande månadsindex, som mäter verkliga byggstarter och avvikelsen mellan innevarande 12 månaders period mot föregående 12 månaders period. Indextalet kan sen filtreras med urval av geografi, byggkategori samt byggnadsarter.

Kommentar 2015-04-30

Nybyggnation av bostäder håller sektorn uppe – men landet är delat

Nyproduktionen av flerbostadshus fortsätter att vara god (+25,3%) i hela landet.

ROT-sidan fortsatt svag (-4 %). Noterbart är att vi nu tömmer volymen av tidigare planerade projekt i sektorn utan att fylla på med tillräckligt mycket nytt. Projekteringsindex för nya bostäder har sedan mars-14 gått från (+44,3%) till mars-15 (+4 %). Ser man till Boverkets prognos är behovet stort under lång tid och som störst fram till 2018 så det finns onekligen behov för fortsatt ökning av nya bostäder, främst i storstadsregionerna.

Totalt sett ligger Projekteringsindex på (-5,2 %) vilket kan jämföras med mars-14 (+10 %) och vid årsskiftet (+1 %). De kategorier som har ett positivt projekteringsindex är något oväntat industrier (!) men även förskolor, hotell/restaurang, samfärdselbyggnader, skolor, affärslokaler och med + 1 % även flerbostadshus. Verkstad/lager samt idrottsanläggningar hör till de kategorier som där det förväntade kommande byggvärdet på projekt som projekteringsstartat minskat mest. Inte så konstigt kanske att just idrottsanläggningar minskar med tanke på allt som projekterats och byggts redan. Enligt investeringssignalen från STD-företagen är dock förväntningarna på orderlägets utveckling positiv från såväl arkitekter som teknikkonsulter - så utifrån det borde volymen av projekteringsstartade projekt snart börja öka igen. Utmaningen för arkitekt- och teknikkonsulterna ser framåt ut att handla mest om att rekrytera och behålla personal samt hålla uppe priserna.

Tar ROT-marknaden fart inom såväl B2B-byggandet som på privatmarknaden samtidigt som nyproduktionen fortsätter att öka med bostäder som lok finns ökad risk för kapacitetsbrist hos vissa aktörer. Att rekrytera och behålla personal är inte bara en aktuell fråga för konsulterna utan även för byggare och underentreprenörer.

På väg & anläggningssidan fortsätter index att utvecklas svagt. Undantag finns, främst går det bra i Stockholm och Västra Götaland. Anläggningsbyggandet (väg-, järnväg etc.) förväntas på sikt dock ta mer fart då det borde gynnas av ökat bostadsbyggande. Anläggningsbyggandet är ju en förutsättning för kommande stadsutveckling som väntas.

Den förbättring vi såg i slutet av 2014, för offentligt och kommersiellt byggande kom av sig något under Q1. Byggstartsindex i april är (+6,1 %). Stockholm, Skåne, Jönköping och Uppsala är några län som sticker ut positivt. Med en negativ trend på projekteringsindex över hela landet är det osäkert hur detta byggande framåt kommer att se ut.

Region BSI-Q2 2014 BSI-Q3 2014 BSI-Q4 2014 BSI-Q1 2015
Norr +17,2 % -5,1 % -2,7 % -13,4 %
Öst +19,6 % +6,9 % +9,0 % +9,9 %
Väst +9,4 % +8,6 % +12,1 % -1,8 %
Syd +2,2 % +15,9 % +18,6 % +13,5 %

Regionalt fortsatt starkt i södra regionen. Region Väst hade ett svagt Q1. Oförändrad utveckling i Öst och försvagningen blir allt tydligare i Norr. Enskilt är Uppsala län starkast i landet på ett byggstartsindex (+40%). Kom ihåg att addera byggtid till vår grafiska statistik som bifogas. Beroende på var ni befinner er i byggprocessen får ni bedöma marknadsläget just för er.


Låter det intressant att när du vill kunna ta fram liknande byggstatistik, trender och index? Tyckte du att denna rapport va intressant? Kontakta er kundansvarig eller Peter Åhs (070-551 07 36) för mer information.


Källdata: Mitt Sverige Bygger – Byggsveriges största projektdatabas och mest omfattande projektbevakning.

Bifogas: Byggstartsindex i grafer uppdelat på byggnadsarter, byggkategorier och geografi.

Denna information är exklusiv för de kunder som har vår tjänst MARKNADSANALYS. Just denna gång i april 2015 lade vi ut den offentligt för att skapa intresse från fler beslutsfattare och företag.

Tänk på att vi bevakar B2B-byggandet och att privatpersoners styckebyggda villor och fritidshus inte är med i statistiken.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.