Till sverigebygger.se
Saknar du inloggning?
Följ Sverige Bygger AB

Byggstartsindex februari 2010

Pressmeddelande   •   Mar 01, 2010 16:13 CET

Volymen av byggstarter förbättras kontinuerligt. Byggstartsindex vägt som helhet över hela riket har förbättrats från (-18%) i juni 2009, till (+1%) till dags dato. Vi är således i en tillväxtfas för första gången sedan augusti 2008. Avmattningen i byggbranschen varade alltså i 18 månader. 

 Byggandet av nya bostäder fortsätter att återhämta sig. Bottennoteringen var i juni 2009 på (-47%). Idag har vi byggstartsindex på (-8%). ROT-projekten fortsätter sin stigande tillväxttrend sedan mitten av 2008.

 Nyproduktionen av skolor är kraftigt ökande, framför allt i storstäderna. Även projekt inom övrig offentlig förvaltning som sjukhus, servicehus, förskolor är i tillväxt. Dock fortsatt trögt inom kontor, affärslokaler, offentliga lokaler etc.

Industriprojekten steg svagt under Q4. Återhämtningen är fortsatt svag. Nyproduktion av lagerbyggnader och verkstäder är mycket låg.

 Väg & anläggningsprojekten fortsätter tillväxttrenden och noterar (+26%). En obruten stigande trend sedan mars 2009.

 Vi ser en försiktig positiv trend i byggstartsindex för 2010 som helhet, dock kommer första halvan av 2010 bli tuff för alla som ligger sent i fas och levererar material samt tjänster i byggprojektets slutskeden.

Källa: Byggsveriges affärskälla - SverigeBygger AB

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.