Till sverigebygger.se
Saknar du inloggning?
Följ SVERIGE BYGGER/BYGGFAKTA - Byggbranschens Go-To Guy

Byggstartsvolymen av nya bostadsprojekt i Stockholms län rasar 36 %

Pressmeddelande   •   Sep 13, 2018 07:54 CEST

Nyproduktionen av bostäder i Stockholms län rasar

Stort ras för Stockholms län då Sverige Bygger sammanställt byggstartsvolymen av nya bostadsprojekt senaste 12 månaderna. Minskningen i byggstartad nyproduktion av bostäder motsvarar 10 miljarder. För ett år sedan stod Stockholms län för 32 % av byggstartsvolymen i hela Sverige. Nu har det sjunkit till 24 % av den byggstartade volymen nya bostäder.

Ett mindre tapp har även skett i Skåne men Västra Götaland med Göteborg i spetsen har klarat av det senaste året betydligt bättre.

Går vi ännu djupare och tittar på storstäderna syns det tydligt att byggstarterna av nya bostäder i Stockholms stad (kommun) rasat kraftigt de senaste 12 månaderna. Göteborg är den storstad som klarat av nyproduktionen av bostäder bäst det senaste året och det har t o m byggstartat projekt till ett betydligt högre värde där än i Stockholm.

Osäkerheten framåt är stor utifrån läget på marknaden men i landets största projektdatabas finns ändå underlag för att se mer positivt på utvecklingen. Även om byggstartsvolymen rasat rejält i Stockholm (både län och kommun) de senaste 12 månaderna, har tillförseln av nyregistrerade projekt och projekteringsstartade projekt ökat.

Den framtida uppskattade byggkostnadsvolymen för de nyregistrerade nya bostadsprojekten (tidigt osäkert skede) perioden januari-augusti 2018 har ökat med + 25 % jämfört med motsvarande period 2017.

Den framtida uppskattade byggkostnadsvolymen för de projekteringsstartade (arkitekt upphandlad) nya bostadsprojekten har ökat med hela 31 % januari-augusti 2018, jämfört med motsvarande period 2017.

Där ligger både Skåne och Västra Götaland efter med mindre ökningar. Förutsatt att en lika stor andel av de nya bostadsprojekten som nu planeras eller projekteras också kommer fram till byggstart inom rimlig tid finns trots allt förutsättningar för en ökning av nyproduktionen i både Stockholms län och stad.

Igångsatt projektering på nya bostäder i Göteborg, Malmö och Stockholm. Volymerna visar en framtida uppskattad byggkostnad på dessa projekt.

Vill du se konkreta exempel på byggprojekt (nya bostadsprojekt) som finns med i ovan statistik finns ett urval via nedan länkar:

Aktuella nya bostadsprojekt i Stockholm hittar du här.

Aktuella nya bostäder i Västra Götaland hittar du här.

Aktuella nya bostäder i Göteborg hittar du här.

Aktuell nybyggnation av bostäder i Skåne hittar du här.

Aktuell nybyggnation av bostäder i Malmö hittar du här.

Planerade nya bostäder i Stockholm hittar du här.

Planerade nya bostäder i Västra Götaland hittar du här.

Planerade nya bostäder i Göteborg hittar du här.

Planerad, kommande nybyggnation av bostäder i Skåne hittar du här.

Planerad, kommande nybyggnation av bostäder i Malmö hittar du här.

Vill du veta mer om vår projektdatabas, bygginformation, byggmarknaden, byggstatistik eller andra tjänster är du välkommen att kontakta oss här.

Sverige Bygger är Sveriges mest använda tjänst för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden. 

I tjänsten får du tillgång till Sveriges största projektdatabas och den mest omfattande bevakningen av projektmarknaden. Ett vinnande team som hjälper dig med support, service, extra tjänster och expertis ingår också!

Vi är din affärspartner och sätter dig i pole position för nya affärsmöjligheter på byggprojektmarknaden.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.