Till sverigebygger.se
Saknar du inloggning?
Följ Sverige Bygger AB

Kostnadsfri färsk rapport om hur bra det egentligen går för svenska byggbranschen!

Pressmeddelande   •   Nov 04, 2015 12:55 CET

”Hur bra går det egentligen?” 

Beställ ny färsk byggrapport kostnadsfritt!

Bakgrund

Undersökningen genomfördes september 2015 och totalt svarade 1 446 personer varav nästan 80 % ägare/chefer. Syftet med den kvantitativa undersökningen handlade om att komplettera den egna byggstatistik vi har från branschens största projektdatabas med många svar från olika typer av företag och beslutsfattare för att verkligen få en bred bild som ger svar på bland annat:

  • Hur bra det går egentligen för byggsektorn om vi bryter ner på olika företagssegment och geografiska områden?
  • Vilka utmaningar är störst för de olika aktörerna, segmenten inom byggsektorn?

Som Byggsveriges informations- och affärskälla ville vi ge en bred bild över marknadsläget och utmaningarna för olika typer av företag, både för vår egen del och för våra kunder och branschen i stort.

Kort sammanfattning - beställ hela rapporten kostnadsfritt för mer detaljer.

Vårt positiva byggstartsindex med + 10,5 % om vi ser till den totala byggvolymen bekräftas av glada miner från alla segment. Totalt sett svarar 9 % att det går bättre än någonsin, 34,6 % att det går mycket bra, 37,5 % att det går bra, 14,9 % att det går ganska bra. Endast 3,9 % svarar att det går dåligt och 0,4 % att det går mycket dåligt.

Det går alltså bra nu, till och med mycket bra eller rekordbra för många. Allra bäst går det, enligt enkäten, för konsulterna med fler än 10 anställda. Inom det segmentet svarar hela 94,4 % att det går bättre än någonsin, mycket bra eller bra. 63,38 % svarar att det går bättre än någonsin eller mycket bra.

Enkäten bekräftar också att bostadsbyggandet är den viktigaste kategorin av byggande. 82 % har svarat att bostadsbyggandet är viktigt eller helt avgörande för dem. 

Nybyggnation anses också vara viktigare än ROT för alla segment utom entreprenörer med mindre än 10 anställda. 

Privata företag är den viktigaste typen av kund för alla segment utom entreprenörer under 10 anställda där privatpersoner är något viktigare. Offentliga aktörer/beställare som går under LOU är mindre intressanta/viktiga än privata beställare och hur viktiga de är skiljer sig en hel del mellan segmenten.


Utmaningar

Den vanligaste utmaningarna man angivit handlar om att hitta fler nya kunder, öka lönsamheten, rekrytera personal, ha koll på kommande projekt och anbud, välja rätt projekt att lämna anbud på samt att stärka varumärket och marknadsföra sig.

Företagen i de olika segmenten har i stort sett samma sorts utmaningar men hur vanliga och hur viktiga utmaningarna är kan sedan skilja sig mellan de olika segmenten.

Det vanligaste svaret på vad som skulle kunna göra att 2016 blir ett ännu bättre år än 2015 handlar mycket om oförändrat ROT-avdrag om vi ser till vad entreprenörerna med mindre än 10 anställda svarat.

I övrigt handlar mycket om vikten av att lyckas rekrytera för såväl konsulter som entreprenörer. Bland leverantörerna handlar det specifikt mycket om att lyckas med marknadsföringen och att påverka föreskrivare.

Det går alltså mycket bra men de olika företagssegmenten i byggsektorn har många utmaningar.

Ta hjälp av oss

Som tur är kan vi hjälpa företag och beslutsfattare i alla segment att bättre lyckas med den typ av utmaningar som framkommer i enkäten. Då kan det bli ännu gladare miner 2016.

Kontakta oss om du vill veta mer om undersökningen eller om du känner igen utmaningarna och vill ha hjälp att klara av dem bättre. Först och främst borde du beställa hela rapporten kostnadsfritt här.


Se även bifogade/relaterade exempelbilder från rapporten.

Frågor om undersökningen besvaras av marknadschef Peter Åhs, 070-5510736 eller peter.ahs@sverigebygger.se

Sverige Bygger - Byggsveriges affärskälla och din affärspartner.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://press.sverigebygger.se/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.