Till sverigebygger.se
Saknar du inloggning?
Följ Sverige Bygger AB

Ranking av de mest aktiva brokonstruktörerna i Sverige 2012-2015 enligt Sverige Bygger

Pressmeddelande   •   Sep 25, 2015 14:33 CEST

Sverige Bygger rankar brokonstruktörerna!

Vem har konstruerat bron? Inte tv-serien alltså, vi menar den där bron som du går, cyklar, åker bil, motorcykel, buss eller tåg över någonstans i Sverige. Eller den där bron som just nu planeras och projekteras. Vi har nämligen koll på allt byggande i Sverige, däribland även brobyggandet. Med landets största projektdatabas har vi nu valt ut att ranka konstruktörer på broar.

Nu börjar snart en känd tv-serie som utspelar sig på båda sidor om en bro och då passar det bra att presentera en ranking av de mest aktiva brokonstruktörerna i Sverige åren 2012-2015. 

Vi har sammanställt antal konstruktionsuppdrag på ny-, till- och ombyggnader av projekt där broar ingår i Sverige. Överst på listan hamnar Sweco (88 st), följt av WSP (71 st) och ÅF (25 st). Världens största brokonstruktör* (2014) ligger på plats 6.

Här är topp 10 listan

PlatsBolag/koncernAntal broprojekt
1.Sweco**88 st
2.WSP71 st
3.ÅF25 st
4.Reinertsen23 st
5.Ramböll22 st
6.COWI21 st
7.Grontmij**19 st
8.Konfem Byggkonsult10 st
9.Tyréns9 st
10.Projektengagemang i Stockholm7 st

Källa: Sverige Bygger, www.sverigebygger.se och landets största projektdatabas. Gäller antal rapporterade uppdrag som konstruktörer på ny-, till- och ombyggnader på projekt där broar ingår i Sverige åren 2012-2016.

OBS - Förtydligande. Ett projekt kan alltså innehålla flera broar! Andra företag, som te x. ELU Konsult m fl. som inte syns på ovan lista kan alltså ändå vara involverade i många broar om de haft ett antal större projekt där det ingår flera broar. Vi har i ovan ranking inte tagit hänsyn till storleken på projekten eller antalet broar i projekten helt enkelt eftersom vi i alla lägen inte vet hur många broar som ingår i dem. Kontakta oss om ni vill veta mer om de totala byggkostnaderna eller annat.

* COWI rankades 2014 som nummer ett bland världens konsulter inom brokonstruktion sett till internationell omsättning. Detta enligt Engineering News Record (ENR) Sourcebook som är en årlig publikation som rankar internationella entreprenad- och konstruktionsföretag i en rad kategorier.

**Grontmij presenteras som eget namn även om Sweco nyligen köpt upp bolaget. I Swecos antal projekt ovan är även de projekt som tidigare rapporterats på Vectura inräknade eftersom Vectura förvärvades under 2013-2014 och sedan dess integrerats i affärsområdet Sweco Sverige. I och med uppköpen av först Vectura och sedan Grontmij stärker alltså Sweco positionen som landets mest aktiva brokonstruktör.

Vill du veta mer om projektmarknaden, byggstatistik eller få hjälp att ta fram en ranking av andra aktörer än konstruktörer kan vi hjälpa dig! T ex. kan vi ta fram statistik, ranking och andra beslutsunderlag gällande byggherrar, arkitekter, installationskonsulter, byggentreprenörer, installatörer m fl. Det går även att bryta ner geografiskt samt på olika typer av byggande - inte bara broar alltså utan vägar, bostäder, kontor, hotell, sjukhus, skolor med mera.

Sverige Bygger - Byggsveriges affärskälla och din affärspartner.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Agree With Privacy Policy