Till sverigebygger.se
Saknar du inloggning?
Följ SVERIGE BYGGER/BYGGFAKTA - Byggbranschens Go-To Guy

Sommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!

Pressmeddelande   •   Sep 05, 2019 14:15 CEST

Forsåker i Mölndal - Sveriges mest bevakade byggprojekt, för fjärde gången i rad!

Forsåkersområdet fortfarande hetaste byggprojektet i Sverige - på första plats för fjärde gången!

Vi gör återigen en djupdykning i Sveriges största databas och den mest använda tjänsten för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden i landet. Vi har sammanställt de hetaste projekten i Sverige just nu – och kikar extra på de byggprojekt som flest antal personer valt ut som extra intressanta på projektmarknaden*. Listan består som vanligt av projekt i olika skeden och vi hittar planerade och kommande projekt, men också byggnationer som redan är byggstartade (men som fortfarande ligger under bevakning av oss, pga intressanta upphandlingar).

Sett till listan för hela Sverige så är det en jämn fördelning geografiskt mellan Stockholm, Göteborg och Malmö – men Västra Götaland väger över en aning och toppar återigen den totala listan med det hårdbevakade Forsåkersområdet i Mölndal.

* Konsulter, entreprenörer och leverantörer använder Sverige Byggers tjänster för att få löpande information om aktuella och kommande byggprojekt. De väljer själva inom vilket verksamhetsområde de vill bevaka projektmarknaden och vilken typ av projekt som är intressanta för just dem. När de hittat ett intressant projekt kan de genom ett enkelt klick punktbevaka det, vilket innebär att de får ett mail så fort något nytt händer, det kan t ex vara att en entreprenör blir anlitad, byggstarten blir flyttad eller en ny anbudstid rapporteras. Listan består av de projekt som flest antal personer valt att punktbevaka.

Källa: Byggsveriges affärskälla - Sverige Bygger. Sveriges mest använda tjänst för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden. Läs mer på sverigebygger.se.

De byggprojekt som flest av marknadens aktörer valt ut som extra intressanta i sin bevakning av marknaden hittar du nedan:

Topplistan för hela Sverige

(uppskattade byggkostnader och byggstarter)

Det är ett händelserikt 2019 och arbetet går snart in i nästa fas när byggnationen av bostäder, arbetsplatser, infrastruktur och omvandling av flera unika industribyggnader närmar sig ett genomförande på Forsåkersområdet i Mölndal - det hetaste projektet i landet, enligt våra kunder. Den första detaljplanen planeras att ställas ut på granskning i slutet av året och kan därmed bli godkänd och vinna laga kraft nästa år. Parallellt pågår planering av byggnation för att kunna byggstarta så fort som möjligt. Projektet kommer pågå under en längre period och beräknas vara klart runt 2033. Arbetet med detaljplan 2 kommer även att påbörjas. Den innehåller bl.a. det planerade nya stationsläget för höghastighetståg mot Borås och Stockholm som även ger Forsåker en direktkoppling till Landvetter flygplats.

Forsåker utgörs idag av historiska byggnader med fantastisk karaktär. Dessa byggnader ska fyllas med nytt liv och ge Forsåker chansen att utvecklas till en betydande destination. När stadsdelen är färdigbyggd kommer den att rymma över 3 000 bostäder, tusentals arbetsplatser och lokaler för handel, service, utbildning och kultur.

Ranking Projektnamn Rubrik Byggherre Mkr Byggstart
1 (1) Forsåkersområdet (fd Papyrus) Nybyggnad av flerbostadshus och verksamhetslokaler i Mölndal MölnDala Fastighets AB 2500 2021-06
2 (2) Danderyds centrum Renovering och ombyggnad av köpcentrum och kontor i Mörby Skandia Fastigheter AB 700 2019-05
3 (3) Helsingborgs lasarett, Byggnad 23 Nybyggnad av sjukhus i Helsingborg Region Skåne Regionfastigheter 1000 2018-08
4 (4) Karlatornet Nybyggnad av flerbostadshus, hotell och handel i Göteborg, etapp 1 A Karlastaden Utveckling AB 3500 2017-08
5 (7) Inspi Health Campus Nyb av hotell, lokaler för forskning/utbildning, förebyggande hälsa m.m. i Malmö INSPi AB 500 2020-04
6 (5) Slussen; land Ombyggnad av slussen i Stockholm Stockholms stad exploateringskontoret 3000 2016-06
7 (ny) Handelskvarteret Kulan, Bazar Nybyggnad av köpcentrum m.m. i Gamlestaden Byggherre ej klar 1000 2021
8 (ny) Gamla Electroluxfabriken Nybyggnad av upplevelsecentrum i Strömstad Startsidan i Strömstad AB 1000 2020-06
9 (ny) Bara Söder Nyb av bostäder, hotell för golfanläggning, äventyrsbad i Bara Annehem Bygg & Projekt AB 2000 2022
10 (ny) Nya sjukhusområdet NSM, byggnad 35 och 36, SUS Nybyggnad av vårdbyggnader m.m. i Malmö Region Skåne Regionservice Skåneteknik 3000 2018-05

Här hittar du även planerade byggprojekt i Sverige

Norrlands län

Vi tar det uppifrån och ner den här gången, dvs från norr till söder, och gör ett första nedslag i Skellefteå då det är nybyggnationen av Skellefteå kulturhus som återigen toppar norrlandslistan. Kulturhuset är tänkt att bli stadens nya mötesplats där konst, uppträdanden och litteratur blandas med hotell i det som ska bli världens högsta trähus. White Arkitekters vinnande förslag Sida vid sida har inspirerats av stadens långa tradition av att bygga i trä. Upphandlingar pågår fortfarande.

Ranking Projektnamn Rubrik Byggherre Mkr Byggstart
1 (1) Skellefteå kulturhus Nybyggnad av kulturhus i Skellefteå Skellefteå kommun 600 2018-10
2 (2) Sundsvalls logistikpark Nybyggnad av kombiterminal i Sundsvall Sundsvall Logistikpark AB 400 2020-02
3 (4) Kiruna nya stadskärna, kv 10 Nybyggnad av hotell m.m. - Kiruna nya stadskärna, kv 10 LKAB Luossavaara-Kiirunavaara AB 400 2019-05
4 (5) Bollnäs bandyhall, gamla SJ-området Nybyggnad av ishall i Bollnäs Bollnäs Bandy Fastighets AB 100 2019-11
5 (6) Bergsbadet Järvsö Nybyggnad av upplevelsebad med SPA-anläggning i Järvsö Järvsö Bergsbad Fastighets AB 500 2022
6 (8) Gävle sjukhus, Hus 11-14, G1 Rivning & nybyggnad av hus 11-14 vid Gävle sjukhus Region Gävleborg 550 2020
7 (7) Avesta närsjukhus Om- och nybyggnad av sjukhus i Avesta RegionFastigheter Dalarna 300 2022
8 (10) Hudiksvalls sjukhus, operation, hus 7 och 8, etapp 1A & 1B Ombyggnad av centraloperation på sjukhus i Hudiksvall, etapp 1A & 1B Region Gävleborg 200 2019-11
9 (ny) Resecentrum vid Sundsvalls central Om- & nybyggnad av resecentrum i Sundsvall SKIFU AB 125 2018-09
10 (ny) Örndalen, etapp 1 Uppförande av fjällanläggningar i Örndalen, etapp 1 Örndalen 1000 2020 

kv Mange i Umeå samt Mora brandstation kommit så långt i upphandling/byggprocessen att vi inte längre bevakar projekten har två nya projekt hittat in; det är en planerad om- och nybyggnation av resecentrum i Sundsvall samt uppförandet av nya fjällanläggningar i Örndalen som kommer in som nykomlingar på listan. Då vi har lite ”inside information” här på kontoret gällande den planerade nybyggnationen av en bad- och bergsresort vid Järvsöbacken måste vi såklart utnyttja det. Projektet klättrar upp till nr 5 och Joakim Hägerstrand, en av eldsjälarna i byggherrebolaget, berättar att de nu genomfört markutredningen, tagit fram de första visualiseringarna och just nu diskuterar fram lämpliga mark- och infrastukturlösningar med Ljusdals kommun. Därefter skapas ett konkret prospekt för ytterligare samarbetspartners och investerare. Kombinationen av ett upplevelsebad i bergrummet, en stor SPA-anläggning och den milsvida utsikten från Öjeberget över det vackra, natursköna Järvsö kommer att göra anläggningen helt unik i sitt slag i Sverige. Projektet har fått namnet Lysta bad- och bergsresort och ska bli en resort helt på barnens villkor – främst för de vuxna. En fantasieggande och konstnärligt orienterad miljö med en atmosfär där olika världar kan mötas i såväl lek som rekreation. Byggherre är Järvsö Bergsbad AB och projektet drivs sedan 2018 i ett joint venture med RISE – Research Institutes of Sweden, Propell Innovation Hub, Fiber Optic Valley och Liljewall arkiteter. Med Lysta vill man skapa världens mest klimatsmarta bad- och bergsresort, och för att lyckas öppnar man upp för nya samarbetsformer, såväl regionalt som mellan privata och offentliga aktörer. 

Stockholms län

Danderyds Centrum – Skandia Fastigheters sedan länge planerade om- och tillbyggnad av Mörby Centrum är i full gång. Dagens köpcentrum utökas med 18 000 kvm, en helt ny fasad samt interiör med generös takhöjd och inbjudande utemiljöer. Två nya kontorshus om totalt 20 000 kvm kommer också att flankera köpcentrat, och tre bostadshus uppförs inom centrumområdet. Aktuellt just nu är sprinklerinstallation i P-huset, upprustning av Golfvägen startar, samt inne i köpcentrat pågår renovering och hyresgästanpassningar för fullt.

Tellus Towers klättrar upp till en tredjeplats. De två byggnaderna blir de högsta bostadshusen i Stockholm och är signerade arkitekten Gert Wingårdh på uppdrag av SSM Bygg & Fastighets AB. Tornen blir 78 respektive 58 våningar höga och kommer inrymma ca 1 200 lgh. På bottenplan planeras förskola och hotell, och toppvåningen i det högsta tornet vigs till ett besökscentrum med restaurang, bar och utsiktsplats. Detaljplanen beräknas bli antagen under senare delen av 2020.

Ny in på listan är bl a första etappen av nya utbildningslokaler i Barkarby som drog igång här i våras med Atrium Ljungberg AB som byggherre. Det blir en mötesplats för studerande inom naturvetenskap, teknik, kultur, fritid och högre lärande. Anbudsförfrågningarna duggar tätt här just nu.

Ranking Projektnamn Rubrik Byggherre Mkr Byggstart
1 (1) Danderyds centrum Renovering och ombyggnad av köpcentrum och kontor i Mörby Skandia Fastigheter AB 700 2019-05
2 (2) Slussen; land Ombyggnad av slussen i Stockholm Stockholms stad exploateringskontoret 3000 2016-06
3 (5) Tellus Towers Nybyggnad av flerbostadshus och lamellhus m.m. på Telefonplan, Stockholm SSM Bygg & Fastighets AB 1750 2021-05
4 (6) Bromma Blocks, hangar 4 Nybyggnad av handelscentrum och parkeringshus i Bromma Trafikflyget 9 i Stockholm AB 375 2019-09
5 (8) Ersta nya sjukhus Rivning och nybyggnad av sjukhus i Stockholm Ersta diakonisällskap 1500 2019-06
6 (7) Hovet: Söderhov Nybyggnad av bostäder, kontor och kommersiella lokaler i Johanneshov Wallenstam AB 900 2025-01
7 (ny) Barkarbystaden II, Bas Barkarby, etapp 1 Nybyggnad av mötesplats för utbildningscentrum, Barkarby, etapp 1 Atrium Ljungberg AB 650 2019-04
8 (10) Kultur- och eventhall Nybyggnad av kultur- och eventhall på Kvarnholmen, Nacka JM Bostad AB 125 2020
9 (ny) Tomtebodaterminalen Ombyggnad E3 av Tomtebodaterminalen i Solna AB Storstockholms Lokaltrafik 200 2018-08
10 (ny) Bromma Blocks Nybyggnad av kontor, hotell och butiker m.m. i Bromma NCC Property Development AB 2500 2018-12

Här hittar du intressanta planer på byggprojekt i Stockholm.

Mellansverige (exkl. Stockholm)

När vi kikar på mellansverige (och exkluderar Stockholm) så hittar vi Tinnerbäcksbadet på förstaplatsen - en nybyggnation i nära anslutning till den befintliga simhallen. Den nya anläggningen ska uppföras vid Tinnerbäcksbadets södra strand, i sluttningen upp mot den tidigare fotbolls- och friidrottsarenan, och ska med sitt unika läge och arkitektur ange tonen för den stadsdel som kommer att växa fram inom Folkungavallen. Ytan för simsportanläggningen planeras ligga på ca 21 700 BTA. Lejonfastigheter AB står som byggherre, och projektet uppförs av totalentreprenören Serneke. Tinnerbäcksbadet klättrar 6 placeringar och kniper förstaplatsen på listan.

Ranking Projektnamn Rubrik Byggherre Mkr Byggstart
1 (7) Tinnerbäcksbadet Nybyggnad av simhall/äventyrsbad på Stångebro, Linköping Lejonfastigheter AB 820 2019-08
2 (4) Mälarsjukhuset, E62 Rivning, om- och nybyggnad av sjukhus i Eskilstuna Landstinget Sörmland 1600 2019-10
3 (9) Kulturkvarteret Nybyggnad av kulturcentrum i Örebro Örebroporten Fastigheter AB 350 2019-04
4 (6) Uppsala stadshus Ny, om- & tillbyggnad av stadshus i Uppsala Uppsala Kommun Förvaltningsfastigheter AB 840 2018-01
5 (5) Enköpings handelstorg Nybyggnad av köpcentrum i Enköping Skanska Sverige AB 125 2022
6 (8) Projekt Mälarporten Utveckling av stadsdel med resandeanläggning i Västerås Västerås stad 750 2022
7 (ny) LINK Business Center Nybyggnad av flerbostadshus, kontor och butiker i Linköping Fastighets AB L E Lundberg 500 2019-08
8 (ny) Resecentrum Ombyggnad av resecentrum i Örebro Örebro kommun 500 2020
9 (ny) kv Spinnhuset, etapp 2 Nybyggnad av kontorshus i Norrköping Spinnhuset Fastighets AB 70 2019-12
10 (ny) Ebbepark, Dynamiken etapp 2 Nybyggnad av bostadshus och skola på Östra Valla, etapp 2 Sankt Kors Fastighets AB 600 2019-06

Västra Götaland

Forsåker ja… Västra Götaland har flera av projekten på 10-i-topplistan för hela landet, men Forsåker är något speciellt. Mölndala Fastighets AB befinner sig i en expansiv fas när byggnationen av bostäder, arbetsplatser, infrastruktur och omvandling av flera unika industribyggnader närmar sig ett genomförande. Bolaget har gjort en organisationssatsning och ökade i våras antalet anställda från sju till elva personer. Johan Sundkvist som arbetar som projektledare på Mölndala Fastighets AB beskriver projektet som ”oemotståndligt” – och det tycker tydligen också våra kunder som fortsätter med sin stenhårda bevakning av projektet.

Ranking Projektnamn Rubrik Byggherre Mkr Byggstart
1 (1) Forsåkersområdet (fd Papyrus) Nybyggnad av flerbostadshus och verksamhetslokaler i Mölndal MölnDala Fastighets AB 2500 2021-06
2 (2) Karlatornet Nybyggnad av flerbostadshus, hotell och handel i Göteborg, etapp 1A Karlastaden Utveckling AB 3500 2017-08
3 (4) Handelskvarteret Kulan, Bazar Nybyggnad av köpcentrum m.m. i Gamlestaden Byggherre ej klar 1000 2021
4 (5) Gamla Electroluxfabriken Nybyggnad av upplevelsecentrum i Strömstad Startsidan i Strömstad AB 1000 2020-06
5 (6) Värmlandsgatan 2, vid Terminalen Nybyggnad av kontor i Göteborg Stena Fastigheter AB 200 2020-05
6 (ny) Landvetter södra Ny stadsdel i Landvetter Skanska Nya Hem AB 1500 2021
7 (7) Skeppsbron, Älvstaden Nybyggnad av bostäder, butiker och kontor i Göteborg Byggherre ej klar 225 2020-09
8 (8) Fd Forbo Forshaga, Sisjön Nybyggnad av kontor och handel i Göteborg Alaska Fastigheter AB 800 2021
9 (9) Skaraborgs sjukhus, KSS mottagningsblocket Ombyggnad av sjukhus i Skövde Västfastigheter 600 2019-05
10 (ny) Almedals fabriker Nybyggnad av kontor i Göteborg, etapp 1 Platzer Fastigheter AB 2000 2021 

Här hittar du fler planerade byggprojekt i Göteborg.

Skåne

Nybygget vid Helsingborgs lasarett pågår för fullt och ligger fortfarande högst upp på listan över projekt i Skåne län. Peab har uppdraget att bygga första etappen, och en ny anbudsförfrågan gällande entreprenad 2 kommer att upphandlas under slutet av 2019. Detta miljöcertifierade projekt (klass Silver) avser en ny vårdbyggnad som ska innehålla somatisk och psykiatrisk mottagningsverksamhet samt psykiatrisk heldygnsvård och psykiatrisk akutmottagning. Arean är bedömd till ca 46 000 kvm BTA och det blir totalt sju våningar varav fem innehåller vårdytor, övriga två är teknikplan. LINK arkitektur projekterar byggnaden efter ett ursprungligt tävlingsförslag av danska arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen.

Ranking Projektnamn Rubrik Byggherre Mkr Byggstart
1 (1) Helsingborgs lasarett, byggnad 23 Nybyggnad av sjukhus i Helsingborg Region Skåne Regionfastigheter 1000 2018-08
2 (2) Inspi Health Campus Nyb av hotell, lokaler för forskning/utbildning, förebyggande hälsa m.m. i Malmö INSPi AB 500 2020-04
3 (5) Bara Söder Nyb av bostäder, hotell för golfanläggning och äventyrsbad i Bara Annehem Bygg & Projekt AB 2000 2022
4 (4) Nya sjukhusområdet NSM, byggnad 35 och 36, SUS Nybyggnad av vårdbyggnader m.m. i Malmö Region Skåne Regionservice Skåneteknik 3000 2018-05
5 (6) Citadellstaden, västra kvarteret Nybyggnad av flerbostadshus, kontor m.m. i västra hamnen, Malmö, etapp 2 Skanska Öresund AB 450 2019-02
6 (8) Lunds universitetssjukhus Ny- och ombyggnad av universitetssjukhuset i Lund Regionservice Akut-och Närsjukvård 750 2020
7 (10) Långeberga Markområde för logistikcentrum/industri m.m. i Helsingborg Skanska Sverige AB 150 2020-10
8 (ny) Skånska Dagbladets Hus Ny- och ombyggnad av hotell i Malmö Fastighets AB Skånepantern 200 2020-04
9 (ny) Vasatorp Nybyggnad för detaljhandel och hotell m.m. i Helsingborg Skanska Sverige AB 350 2022-10
10 (ny) Företagspark vid Sturup, södra delen Nybyggnad av företagspark vid Sturups flygplats Byggherre ej klar 150 2021 

Det planeras fler byggprojekt i Malmö och Skåne, kolla in här.

Södra Sverige (exkl. Skåne)

Tändstickshotellet har legat högt upp på listan flera gånger, och nu har projektet tagit sig upp på förstaplatsen för Södra Sverige (Skåne län åsidosatt). Byggnationen av det 18 våningar höga hotellet är ritat av Enter Arkitektur och byggstartade för drygt ett år sedan. Hotell, restaurang, gym, festvåning och konferenslokaler ingår, samt en fin torgyta omkring hotellet. Målning-, golv, plattsättnings- och undertaksentreprenörer kommer att handlas upp nu under hösten.

Ranking Projektnamn Rubrik Byggherre Mkr Byggstart
1 (2) Tändstickshotellet Nybyggnad av hotell vid Tändsticksområdet i Jönköping Skanska Sverige AB 350 2018-06
2 (1) Kattegattskolan Nybyggnad av gymnasieskola i Halmstad Halmstads kommun 195 2018-01
3 (3) Håstens sim/badhall Ny- och ombyggnad av simhall i Varberg Varbergs kommun 350 2019-09
5 (5) Östra piren, etapp 5 Nybyggnad av företagslokaler i Karlshamn, etapp 5 Karlshamnsfastigheter AB 300 2019-10
5 (9) Växjö stationsområde Nybyggnad av stadshus och station i Växjö Vöfab 635 2018-09
6 (8) Falkenbergs gymnasieskola huvudbyggnaden, KKC, Hus 2 Nybyggnad av kunskaps- och kulturcentrum i Falkenberg, etapp 1 Falkenbergs kommun 185 2018-06
7 (10) Ölandskajen, Ölandshamnen, Kocken 2 Nybyggnad av hotell och parkeringsplats i Kalmar Skanska Sverige AB 100 2020-11
8 (ny) Fagerslätt Nybyggnad av skola och sporthall i Fagerslätt, Jönköping Jönköpings kommun 60 2019-06
9 (ny) Figeholm feriepark Nybyggnad av multianläggning (vattenland, restaurang m.m.) i Figeholm WWP Wendelboe West Properties 425 2022
10 (ny) Biltema Nybyggnad av butik i Kungsbacka Buffin Real Estate Sweden AB 50 2020 

Sverige Bygger är Sveriges mest använda tjänst för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden. 

I tjänsten får du tillgång till Sveriges största projektdatabas och den mest omfattande bevakningen av projektmarknaden. Ett vinnande team som hjälper dig med support, service, extra tjänster och expertis ingår också!

Vi är din affärspartner och sätter dig i pole position för nya affärsmöjligheter på byggprojektmarknaden.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.