Till sverigebygger.se
Saknar du inloggning?
Följ Sverige Bygger AB

Svagt fallande byggstartsindex – i het byggsektor!

Pressmeddelande   •   Apr 27, 2011 09:33 CEST

Byggstartsindex per april 2011, visar (+24%), och har därmed dämpats svagt sedan toppen i december 2010 (+35%). Belastningen av pågående byggprojekt under första halvåret 2011 är rekordstort, men vi ser ett något fallande byggstartsindex under den närmaste tiden. Dock har vi sett en ökad aktivitet i projekteringsindex varför vi är positiva till den fortsatta utvecklingen på framförallt husbyggnation. Anläggning har en fallande trend för närvarande. Det säger Mats Olov Hildingsson, ansvarig för statistik och analys hos bygginformationsföretaget SverigeBygger AB.

Att nyproduktionen av bostäder fallit tillbaka i vårt byggstartsindex var väntat efter den starka tillväxt som varit under 2010. Per april har index (+77%) försvagats något från toppen i december (+102%). Vi flaggar ändå för en stark utveckling, då projekteringsstarter av bostäder har stärkts kraftigt under vintern och våren, framförallt i Storstadsregionerna (+65%).

 På området ROT-projekt av Flerbostadshus har byggstartsvolymen sjunkit kraftigt sen årsskiftet(+7%) från (+68%) i november 2010. Dock mycket planerade projekt.

 För Industri, Verkstad och lagerbyggnader är byggandet fortsatt starkt, men index har fallit från januari(+68%) till april (+31%). Volymen av planerade projekt är dock god varför vi ser en stabil marknad under 2011.

 På anläggningssidan sjunker byggstartsindex som vi tidigare har kommunicerat. Notering för april blir (+7%). Tillväxtperioden har pågått sedan 2009-06, men vi signalerar en avmattning.

 Offentliga och kommersiella lokaler uppvisar (+9%) för april. Efter en lång period av relativt svag efterfrågan har speciellt byggandet av kontorslokaler tagit fart. Nyproduktionen av kontor i Storstadsregionerna sammantaget visar ett byggstartsindex på (+111%). Tendensen är tydlig och kan troligen efterföljas av övriga landet.

 Regionalt är Stockholm(+39%) och Skåne(+32%) i en stark trend. Västra Götaland har tappat av under våren och noterar ett fallande index till (+10%). Framförallt har anläggningssidan och Industri haft stark negativ påverkan avslutar Mats Olov Hildingsson på SverigeBygger AB.

Källa: Byggsverige affärskälla - SverigeBygger AB

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.