Till sverigebygger.se
Saknar du inloggning?
Följ Sverige Bygger AB

Unik kommunranking gällande både byggstartad och projekteringsstartad byggvolym. Allt byggande samt separat för bostadsbyggandet - total byggvolym samt per capita.

Pressmeddelande   •   Mar 18, 2016 07:55 CET

Unik kommunranking! 

Uppsala, Örebro och Nacka är kommuner som sticker ut på olika sätt utöver Stockholm, Göteborg och Malmö.

Sverige Bygger har tagit fram en unik kommunranking som innefattar såväl byggstartad som projekteringsstartad byggvolym. Dels för allt "b2b" byggande, dels för bostadsbyggandet vad gäller flerbostadshus och gruppbyggda småhus. Såväl nybyggnation som ROT-projekt är inräknat. Rankingen är både gjord utifrån total byggvolym samt per capita. 

Att Stockholm ligger på första plats i kommunrankingen på alla sätt att mäta utom per capita är knappast förvånande. Däremot överraskar några andra kommuner. Andra och tredjeplatserna delas främst mellan Uppsala och Göteborg även om även Nacka trängt sig in där. Malmö har två fjärdeplatser och två sjätteplatser. Örebro tre femteplatser och en niondeplats. Andra kommuner som finns med på samtliga topplistor om än inte just i toppen är Solna, Norrköping och Järfälla. Helsingborg finns med på tre av fyra rankinglistor vad gäller byggvolym.

Att Uppsala sett till alla dessa fyra sätt att ranka kommunerna slår sig in före både Göteborg och Malmö visar hur hett Uppsala är och ser ut att bli framöver.Örebro ligger också oväntat högt upp i rankingen totalt sett. Ser vi mer framåt sticker Nacka kommun ut vad gäller kommande byggvolym som ligger under projektering eller planering. Förutom att det planeras mycket bostäder i Nacka så handlar det även om reningsverk och planer på tunnelbana med mera.

I Norrland är det Luleå och Umeå som sticker ut vad gäller byggstartad volym fram tills nu men framåt ligger Sundsvall före med en större kommande byggvolym under projektering. Nämnas bör också att Kiruna ligger högt men ändå strax utanför dessa topp-15 listor. Norrlandskommuner hamnar betydligt högre upp i rankingen om vi räknar per capita.

Tabell med kommunranking x 4. 

Byggstartad respektive projekteringsstartad kommande byggvolym - både totalt samt för just bostadsbyggande. (Gäller volymer mars 2015-februari 2016)

Kommunranking
Total byggvolym byggstartad senaste 12 mån
Kommunranking

Bostadsbyggande byggstartad volym senaste 12 mån

Kommunranking


Total kommande byggvolym projekteringsstartad senast 12 mån

Kommunranking
Kommande bostadsbyggande projekteringsstartad senaste 12 mån
1 Stockholm 1 Stockholm 1 Stockholm 1 Stockholm
2 Göteborg 2 Uppsala 2 Nacka 2 Uppsala
3 Uppsala 3 Göteborg 3 Uppsala 3 Göteborg
4 Malmö 4 Malmö 4 Göteborg 4 Nacka
5 Örebro 5 Örebro 5 Nyköping 5 Örebro
6 Lund 6 Linköping 6 Malmö 6 Malmö
7 Luleå 7 Norrköping 7 Helsingborg 7 Varberg
8 Norrköping 8 Nacka 8 Solna 8 Solna
9 Linköping 9 Helsingborg 9 Örebro 9 Järfälla
10 Solna 10 Umeå 10 Järfälla 10 Sundbyberg
11 Helsingborg 11 Lund 11 Norrköping 11 Karlstad
12 Umeå 12 Växjö 12 Varberg 12 Jönköping
13 Järfälla 13 Västerås 13 Jönköping 13 Österåker
14 Södertälje 14 Solna 14 Värmdö 14 Norrköping
15 Nacka 15 Järfälla 15 Sundsvall 15 Upplands Väsby

Med färska befolkningssiffror för 2015 har vi rankat kommunerna enligt samma parametrar som ovan men nu istället per capita.

Tabell med kommunranking x 4 - per capita.

Byggstartad respektive projekteringsstartad kommande byggvolym per capita - både totalt samt för just bostadsbyggande. (Gäller volymer mars 2015-februari 2016)

Kommunranking PER CAPITA
Total byggvolym byggstartad senaste 12 mån
Kommunranking PER CAPITA
Bostadsbyggande byggstartad volym senaste 12 mån

Kommunranking

PER CAPITA


Total kommande byggvolym projekteringsstartad senast 12 mån

Kommunranking PER CAPITA
Kommande bostadsbyggande projekteringsstartad senaste 12 mån
1 Timrå 1 Borgholm 1 Nyköping 1 Båstad
2 Kiruna 2 Trosa 2 Timrå 2 Österåker
3 Ljusdal 3 Sundbyberg 3 Nacka 3 Sundbyberg
4 Askersund 4 Uppsala 4 Söderhamn 4 Varberg
5 Luleå 5 Örebro 5 Ånge 5 Nacka
6 Överkalix 6 Sotenäs 6 Värmdö 6 Upplands Väsby
7 Danderyd 7 Mölndal 7 Knivsta 7 Tierp
8 Solna 8 Strängnäs 8 Solna 8 Värmdö
9 Borgholm 9 Järfälla 9 Båstad 9 Uppsala
10 Härjedalen 10 Nacka 10 Järfälla 10 Solna
11 Filipstad 11 Solna 11 Varberg 11 Järfälla
12 Järfälla 12 Tanum 12 Österåker 12 Enköping
13 Övertorneå 13 Växjö 13 Sundbyberg 13 Partille
14 Uppsala 14 Mellerud 14 Upplands Väsby 14 Knivsta
15 Lund 15 Sigtuna 15 Uppsala 15 Kiruna

Kommentar kommunranking per capita:

Att flera kommuner i Norrland slår sig in är inte så konstigt kanske med tanke på liten befolkning i kombination med ibland stora industri-, anläggnings- eller t ex. vindkraftsparker. Ser vi däremot mer på bostadsbyggandet så faller kommunerna i Norrland i stort sett bort från topplistorna. Ser vi till kommande bostadsbyggande som projekteras eller planeras nu så toppar Båstad tack vare planerna på ny stadsdel där detaljplanen beräknas bli klar våren 2016.

Att Borgholm toppar bostadsbyggandet per capita beror på några få relativt stora bostadsprojekt i förhållande till liten befolkning på drygt 10 000. Man kan också säga att Båstads ranking inte är helt sann eftersom ett av de större projekten som räknats in som byggstartat egentligen kan sägas starta på riktigt först hösten 2016. Men visningshus finns och det gäller på sikt totalt 250 lagakraftvunna byggrätter. Egentligen kanske Borgholm skulle flyttas till högre ranking i projekteringsstartade kolumnen istället för i den byggstartade men klart är i alla fall att det kommer att byggas bostäder framåt också i Borgholm.

Kommuner som känns igen från den tidigare rankingen på byggvolym är till exempel Nacka, Uppsala, Solna, Järfälla och Upplands Väsby. Dessa rankar högt både sett till total byggvolym och räknat per capita.

Källa: Sverige Bygger - med data från landets största projektdatabas med både historiska, aktuella och planerade, kommande byggprojekt. Bygger på den mest omfattande bevakningen av projektmarknaden som finns i Sverige.

Mer om Sverige Bygger, marknadsanalys, Business Intelligence:

"Vi ser ett ökat intresse kring våra nya tjänster inom Business Intelligence med beslutsstödsvisualiseringar. Det kan gälla företag som vill planera sälj- och marknadsinsatser, etableringar, förvärv, konkurrensanalyser och så vidare", säger Peter Åhs, marknadschef och ansvarig för Business Intelligence på Sverige Bygger.


Intresserad av att veta mer eller testa oss gratis?

Här kan du ladda ner en gratis rapport om de största utmaningarna för byggaktörerna 2016 där det även ingår färsk byggstatistik med byggstartsindex, projekteringsindex, byggvolymer samt denna kommunranking.

Här kan du få en gratis lista med kommande byggprojekt som intresserar dig.

Här kan du få mer information, gratis marknadsgenomgång och prova vårt beslutsstöd gratis.

Här kan du får prova våra onlinetjänster kring bygginformation gratis.

Sverige Bygger - Byggsveriges affärskälla och din affärspartner.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://press.sverigebygger.se/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.